Τα ποσοστά αποταμίευσης αυξάνονται: τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα ποσοστά αποταμίευσης αυξάνονται: τι πρέπει να γνωρίζετε

2 Μαρτίου, 2023 0 By admin
Σημείωση συντάκτη: Το Credit Karma λαμβάνει αποζημίωση από τρίτους διαφημιστές, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τις απόψεις των συντακτών μας. Οι τρίτοι διαφημιστές μας δεν ελέγχουν, εγκρίνουν ή εγκρίνουν το συντακτικό μας περιεχόμενο. Από όσο γνωρίζουμε, είναι ακριβές τη στιγμή της δημοσίευσης.

Με τα επιτόκια να αυξάνονται και πολλές μεγάλες τράπεζες να πληρώνουν ελάχιστες αποδόσεις σε παραδοσιακούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου, θα μπορούσατε να χάσετε εάν τα χρήματά σας εξακολουθούν να βρίσκονται σε έναν τραπεζικό λογαριασμό σε ένα μεγάλο ίδρυμα.

Χάρη στη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve που ξεκίνησαν πέρυσι, μπορείτε πλέον να βρείτε εναλλακτικές λύσεις σε παραδοσιακούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου που κερδίζουν πολύ υψηλότερο επιτόκιο — με ορισμένες επιλογές να πληρώνουν ετήσιο ποσοστό ή APY 4% ή περισσότερο.

Τα έντοκα γραμμάτια, οι λογαριασμοί χρηματαγοράς και τα πιστοποιητικά καταθέσεων αξίζει επίσης να λάβετε υπόψη εάν αναζητάτε υψηλότερα επιτόκια.

Βασικό πακέτο: Με τα επιτόκια να αυξάνονται, εάν τα χρήματά σας βρίσκονται σε λογαριασμό όψεως σε μια μεγάλη τράπεζα, πιθανότατα θα βρείτε τώρα άλλους λογαριασμούς που σας επιτρέπουν να κερδίσετε περισσότερα από τις αποταμιεύσεις σας.

Γιατί αυξάνεται το ποσοστό αποταμίευσης

Για να στηρίξει την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Fed μείωσε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, διατηρώντας τα τραπεζικά APY για τις αποταμιεύσεις σχετικά χαμηλά. Όμως ο πληθωρισμός φούντωσε στα τέλη του 2021 και η Fed σύντομα ανέστρεψε την πορεία της, ξεκινώντας μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων με στόχο την ψύξη της υπερθερμανθείσας οικονομίας.

Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, μπορείτε να εγκαταλείψετε χρήματα κρατώντας μετρητά σε έναν παραδοσιακό λογαριασμό ταμιευτηρίου. Εδώ είναι τα μαθηματικά:

Εάν έχετε 1.000 $ σε έναν παραδοσιακό λογαριασμό ταμιευτηρίου σε μια μεγάλη τράπεζα που πληρώνει τρέχον μέσο επιτόκιο 0,35%, η κατάθεσή σας θα κερδίσει 3,50 $ κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Αν βάλετε τα ίδια 1.000 $ σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης με ετήσιο ποσοστό απόδοσης ή APY, 3%, θα κερδίσατε 30 $ κατά τη διάρκεια ενός έτους. Φυσικά, όσο μεγαλύτερο το τραπεζικό σας υπόλοιπο, τόσο περισσότερα θα λάβετε.

Επιλογές εξοικονόμησης υψηλής απόδοσης

Η αναζήτηση για υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να υπερβεί τους λογαριασμούς ελέγχου και ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης. Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες επιλογές που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε καλύτερα τους βραχυπρόθεσμους στόχους αποταμίευσής σας.

  • Λογαριασμοί ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης — Αυτοί οι λογαριασμοί, οι οποίοι είναι συχνά διαθέσιμοι στο διαδίκτυο, μπορούν να προσφέρουν πολύ υψηλότερα APY από τους παραδοσιακούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου.
  • Λογαριασμοί υψηλής απόδοσης χρηματαγοράς — Ένας λογαριασμός χρηματαγοράς είναι ουσιαστικά ένα υβρίδιο μεταξύ ενός τραπεζικού λογαριασμού και ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου. Αυτό σας επιτρέπει να γράφετε έναν περιορισμένο αριθμό επιταγών κάθε μήνα και μερικές φορές να κάνετε χρεωστικές αγορές.
  • DKO — Τα γραμμάτια του Δημοσίου είναι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις που μπορείτε να πάρετε πίσω στην ονομαστική τους αξία σε ένα έτος ή λιγότερο. Μπορείτε να αγοράσετε έντοκα γραμμάτια στο Διαδίκτυο απευθείας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στη διεύθυνση TreasuryDirect. Τα εξαμηνιαία ποσοστά OVDP τον Φεβρουάριο του 2023 ξεπέρασαν το 4,85%.
  • Πιστοποιητικά κατάθεσης Το CD είναι ένας τραπεζικός λογαριασμός που σας πληρώνει υψηλότερο επιτόκιο με αντάλλαγμα να κλειδώσετε τα χρήματά σας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Δείτε τις επιλογές μας για τους καλύτερους λογαριασμούς ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης.

Γιατί η εξοικονόμηση είναι σημαντική

Ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να χρειαστεί να βασιστείτε στις αποταμιεύσεις σας για να χειριστείτε ένα απροσδόκητο έξοδο όπως μια μεγάλη ανακαίνιση σπιτιού, επίσκεψη στο νοσοκομείο ή απώλεια εργασίας. Η εύκολη πρόσβαση σε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα οικονομικά σας σε καλό δρόμο.

Τι πρέπει να κάνω

  • Πόσο να κρατήσω σε ετοιμότητα – Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα για να καλύψετε τρεις έως έξι μήνες δαπανών διαβίωσης. Αλλά ακόμη και 1.000 $ περίπου είναι μια καλή αρχή.
  • Πού να κρατήσετε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκηςΗ ασφαλής αποθήκευση και η εύκολη πρόσβαση όταν τη χρειάζεστε είναι καθοριστικής σημασίας, επομένως ένας κανονικός λογαριασμός ταμιευτηρίου —ή ένας λογαριασμός ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης— μπορεί να είναι το καλύτερο στοίχημά σας.
  • Πότε να χρησιμοποιήσετε — Κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο το ταμείο έκτακτης ανάγκης ως έσχατη λύση. Ίσως θελήσετε να δημιουργήσετε κάποιες οδηγίες για τον εαυτό σας σχετικά με το τι είναι μια οικονομική έκτακτη ανάγκη προτού χρειαστεί να την αγγίξετε.

Σχετικά με τον Συγγραφέα: Ο Brad Henson είναι ανώτερος συντάκτης στο Credit Karma. Η 30ετής εμπειρία του στον έντυπο και τα ψηφιακά μέσα περιλαμβάνουν θητείες στους Los Angeles Times-Washington Post News Service, Trucks.com και Polyvore. Πρόσφατα πριν… Διαβάστε περισσότερα.